Fraser Island (of K’Gari zoals de locale Aboriginals het noemen) werd onze tweede tour in Australië. Het is met zijn 120 km lang en 15 km breed het grootste zandeiland ter wereld en tegelijkertijd ook de enige plek waar regenwoud groeit op zand. Het is er verboden de zee in te gaan omdat er enorm veel gevaarlijke haaien en zoutwaterkrokodillen in het water rondzwemmen en er in het verleden al dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Fraser Island is ook de enige overgebleven plaats waar 100% zuivere dingo’s leven. Ze lijken heel sterk op gewone honden maar zijn niet volledig ongevaarlijk voor de mens. Als je oog in oog staat met eentje moet je je heel breed maken en vooral niet weglopen ( wat ons een beetje tegennatuurlijk leek). We mochten nooit alleen en zonder stok rondlopen op het eiland om risico’s te vermijden. Zelf tijdens onze nachtelijke plasjes moest er altijd iemand meegaan om je te vergezellen, niet altijd handig...
DAG 1
De eerste van vier nachten brachten we door in een hostel in Hervey Bay. De volgende dag vertrokken we naar de ferry richting Fraser Island. Toen we op de ferry zaten, zag Rein plots een krokodil en we zagen ook twee olga’s. Meteen onder de indruk!
Er waren op het eiland drie 4x4’s voorzien voor onze groep (die bestond uit 20 mensen), één ervan werd bestuurd door de gids en de andere twee mochten we zelf besturen. Op Fraser Island rijden zonder 4x4 is onmogelijk aangezien er alleen maar zandwegen zijn. We kregen heel veel vrijheid van onze gids. Hij gaf telkens een korte uitleg over wat we gingen zien en de geschiedenis die er achter zat. Daarna legde hij uit hoe we er konden geraken en liet hij ons onze eigen gang gaan. We bezochten er de eerste dag twee meren: Lake Birrabeen en Lake Wabby. Vooral het tweede was vree plezant. Na een wandeling van ongeveer 40 min (het kunnen er ook 20 geweest zijn) kwamen we in de duinen terecht. Vanop de duinen kon je het meer zien liggen, ongeveer 20 meter naar beneden. De mensen die in de voormiddag al hadden gereden, waaronder mezelf, begonnen al een beetje te aperitieven. Het leek ons dan ook een goed idee naar het meer te rollen. Achteraf gezien een héél goed idee zelf!! Hoewel drie keer op en neer gaan misschien wat te veel van het goede was... We blijven toch altijd een beetje kinderen!
’s Avonds kon de eerste van drie feestavonden losbreken. Die dag verjaarde James (één van de Britse jongens) en dat moesten we uiteraard vieren. Gelukkig had iedereen genoeg goon (zakken wijn van 2-5l) meegebracht. Eén van de lege zakken werd opgeblazen en met een stift omgevormd tot Gilson, naar de volleybal Wilson uit de film ‘Cast away’. Rein en Joke leefden zich uit als imitatoren van hun grote idool Queen B (Beyoncé). Aangezien de meeste van ons al van ’s middags aan het drinken waren, werd het niet echt laat.
Lake Birrabeen:
Onderweg:
Lake Wabby:
En rollen maar:
DAG 2
Met een
lichte kater werden we door onze gids gewekt. Er was niet veel tijd om wakker
te worden, er wachtte ons een drukke dag met bezoeken aan Eli Creek, het schipwrak
Maheno, Indian Head en de Champagne Pools. We begonnen bij Eli Creek, ook wel
The Hangover Creek genoemd. Het werd ons direct duidelijk waarom. Het water dat
slechts een halve meter hoog stond was ijskoud, de perfecte remedie tegen een
kater. Nadat we onze kater hadden verjaagd gingen we vlug een kijkje nemen naar
een walviskarkas een paar honderd meter verderop. Het beest was er in 2012
aangespoeld en vastgekomen toen het waterpeil daalde. Een 10-tal medewerkers
(waaronder onze gids) en rangers vanop het eiland probeerden het dier een
volledige dag uit te graven. Onze gids gaf toe dat ze eigenlijk liever gewoon
een kogel door het dier zijn hoofd hadden geschoten om het uit zijn lijden te
verlossen aangezien het van bij het begin duidelijk was dat hun poging niets
zou opleveren. Door de aanwezige pers was het echter niet mogelijk en werden ze
verplicht te doen alsof er hoop was terwijl het dier daar lag te creperen. Er
spoelen jaarlijks ongeveer twee walvissen aan op Fraser Island.
Voor de middag bezochten we ook de Maheno, dat in 1905 in Schotland werd gebouwd als luxe-passagiersschip en 120 m lang is. Het schip is jarenlang het snelste schip ter wereld geweest met zijn ruim 32 km/u. Tijdens WOI werd het schip gebruikt als hospitaalschip over het Engelse kanaal. Later werd het teruggegeven aan zijn oorspronkelijke eigenaar en opnieuw gebruikt als cruise tot het in 1935 werd afgekeurd voor passagierstochten en werd opgekocht door een Japanse ijzerhandelaar. Toen het schip, voortgesleept door een ander schip, terecht kwam in een zware cycloon brak het touw door en spoelde het aan op Fraser Island. De Japanse firma probeerde nog enkele maanden het schip los te krijgen maar moest uiteindelijk toch opgeven omdat het steeds dieper wegzakte. Er zitten nu drie en een halve verdieping onder het zand waardoor maar een klein deel van het wrak zichtbaar is.
Voor de middag bezochten we ook de Maheno, dat in 1905 in Schotland werd gebouwd als luxe-passagiersschip en 120 m lang is. Het schip is jarenlang het snelste schip ter wereld geweest met zijn ruim 32 km/u. Tijdens WOI werd het schip gebruikt als hospitaalschip over het Engelse kanaal. Later werd het teruggegeven aan zijn oorspronkelijke eigenaar en opnieuw gebruikt als cruise tot het in 1935 werd afgekeurd voor passagierstochten en werd opgekocht door een Japanse ijzerhandelaar. Toen het schip, voortgesleept door een ander schip, terecht kwam in een zware cycloon brak het touw door en spoelde het aan op Fraser Island. De Japanse firma probeerde nog enkele maanden het schip los te krijgen maar moest uiteindelijk toch opgeven omdat het steeds dieper wegzakte. Er zitten nu drie en een halve verdieping onder het zand waardoor maar een klein deel van het wrak zichtbaar is.
We reden
daarna door naar Indian Head, een rotsformatie op ongeveer 50 meter boven de
zeespiegel met een indrukwekkend uitzicht over de kustlijn. De plaats heeft zijn
naam te danken aan kapitein James Cook die er, toen hij er in 1770 voorbij
vaarde, Aboriginals zag zitten (in die tijd werden alle inheemse stammen
Indianen genoemd). Voor de Aboriginals is Indian Head een heilige plaats met
veel emotionele waarde. Op dit punt zijn velen van hen (zowel mannen, vrouwen
als kinderen) door de Westerlingen gedwongen het ravijn in te springen. Als je
geluk hebt kan je er zelf haaien, manta’s en, in het juiste seizoen, walvissen
zien. Als wij er waren hadden we noch geluk, noch was het het juiste seizoen...
Na Indian Head was er nog één stop gepland: de Champagne Pools. Een paar natuurlijk gevormde zwembaden die, door de inslaande golven, leken gevuld te zijn met champagne als je je verbeelding gebruikt. Ideaal om te beginnen aperitieven...
Voor die avond hadden we kangoeroesteak voorzien en of het lekker was, amaaai! Onze gids gaf ons een paar tips over hoe we hem best bakten en Tom slaagde erin hem PERFECT te bakken. We waren klaar om de avond goed in te zetten en haalden enkele drankspelletjes boven. De grote opgave deze avond was 12u halen aangezien ik jarig was en ik het dus niet kon maken vroeger in slaap te vallen. Met veel moeite haalden we het, jammer genoeg zonder Matt ( één van de Canadezen). Hij had me op voorhand nog gewaarschuwd dat gin niet echt zijn ding was... Na 12u werd het pas echt plezant, we bezochten het strand, dansten op de tafels en maakten enkele leuke foto’s waarvan we de meesten weerhouden hebben. ;-)
Na Indian Head was er nog één stop gepland: de Champagne Pools. Een paar natuurlijk gevormde zwembaden die, door de inslaande golven, leken gevuld te zijn met champagne als je je verbeelding gebruikt. Ideaal om te beginnen aperitieven...
Voor die avond hadden we kangoeroesteak voorzien en of het lekker was, amaaai! Onze gids gaf ons een paar tips over hoe we hem best bakten en Tom slaagde erin hem PERFECT te bakken. We waren klaar om de avond goed in te zetten en haalden enkele drankspelletjes boven. De grote opgave deze avond was 12u halen aangezien ik jarig was en ik het dus niet kon maken vroeger in slaap te vallen. Met veel moeite haalden we het, jammer genoeg zonder Matt ( één van de Canadezen). Hij had me op voorhand nog gewaarschuwd dat gin niet echt zijn ding was... Na 12u werd het pas echt plezant, we bezochten het strand, dansten op de tafels en maakten enkele leuke foto’s waarvan we de meesten weerhouden hebben. ;-)
Eli Creek:
Nee geen slang, maar grote aal in het water waar wij ervoor rustig zaten te plonsen.
Dingo!!
De walvis.
Maheno ship wreck:
Onderweg:
Indian Head:
Champagne pools:
Birthdayparty:
Matt deel één ( de jongen met de pet), nog rechtopstaand.
Matt deel twee, niet meer zo rechtopstaand...
En verder gaan we niet ;-)
DAG 3
Deze keer
werden we gewekt met een zware kater en het gevoel dat we een half uur geslapen
hadden. Al een geluk dat er die dag enkel een bezoek aan Lake Mckenzie gepland
stond. Een heel mooi en helder meer waar we rustig konden ontwaken. Tot we
verjaagd werden door een zware regenbui. Toch een mooie afsluiter van Fraser Island.
Eens we terug waren in ons hostel op Hervey Bay was het tijd om te douchen. Op Fraser
Island waren geen douches dus we roken allemaal niet heel fris meer. ’s Avonds was
er nog een feestje gepland omdat ik nog steeds jarig was. Twee keer mijn
verjaardag vieren? Geen bezwaar van mijn kant! ;-) Iedereen legde $10 uit voor
pizza waarvoor we toch zeker 40 pizza’s kregen, goed kunnen eten dus... Ik
kreeg er ook een horloge cadeau van Rein, iets wat ik zeker kon gebruiken na
mijn recente miskopen in Azië, en een papieren kroon die mijn duik in het
zwembad jammer genoeg niet heeft overleefd. Maar alles aanwezig dus om er een
goeie avond van te maken, en dat werd het ook.
Tom is met niets liever content dan eten, daarom: een verjaardagsdonut!
Lake McKenzie:
De boys met Gilson.
Het feestvarken
Veeeeeeeeeeeel pizza!
Fraser Island, in jullie geval misschien om te dopen naar Feesteiland, maar Tom was jarig dus dat was een zeer goede reden. Matt lag groggy maar Tom ziet er toch ook maar tipsy uit, hé. Maar 't kon maar plezant zijn, hé. De imitatie van Rein en Joke als krokodil is zeer geslaagd. Vond het verhaal van de walvis wat jammerlijk, vooral voor de walvis dan. Het rollen over het strand zou ik ook wel zien zitten. Het was wel goed dat het nog maar dag 1 was want na al die liters gin en die pizza's weet ik niet of het ook nog zo leuk zou geweest zijn ;-)
BeantwoordenVerwijderenDikke kus, tante Brenda